07.10.2018 / ZDRAVÉ OKIENKO

Prečo sú ryby prospešné pre ľudský organizmus?

Vo všeobecnosti sa ryby považujú za potraviny veľmi prospešné na organizmus. Spolu so zeleninou a ovocím patria medzi hlavné zložky zdravej výživy. Odporúčajú sa predovšetkým kvôli vysokému obsahu omega 3 a 6 mastných kyselín.

Obrázok článku

Tie sú vynikajúce najmä pre náš kardiovaskulárny systém. Ich konzumácia nezaťažuje organizmus a dokážu rýchlo zasýtiť. Ryby priaznivo vplývajú i na pamäť. Ich konzumácia sa preto odporúča pre študentov v skúškovom období, ale aj pre seniorov, ktorí si tak dlhšie udržia svoju vitalitu.

Ryby sú pre ľudský organizmus prospešné, lebo:

  • obsahujú veľa výživných látok,
  • majú schopnosť dodávať bunkám také látky, ktoré podporujú ich obnovu a regeneráciu,
  • zabraňujú opotrebovávaniu orgánov a starnutiu organizmu,
  • pri trávení vôbec nezaťažujú telo,
  • nezanechávajú odpadové látky, telo ich spracuje a zužitkuje celé,
  • nezaťažujú a nenafukujú v žalúdok,
  • zlepšujú srdcovú činnosť, znižujú riziko vzniku srdečných arytmií,
  • poklesne riziko vzniku trombov,
  • zlepší sa metabolizmus lipidov a lipoproteínov,
  • zníži sa hladina krvného cholesterolu i triglycerunu,
  • slúžia ako prevencia pred cukrovkou,
  • ovplyvňujú prevenciu rakoviny čriev,
  • jód, selén, vápnik a ďalšie minerály sú v strave nezastupiteľné.