25.09.2018 / RADY OD KUCHÁROV

Dva spôsoby, ako vybrať kosti z upečenej ryby

Pokiaľ máme na stole celého upečeného pstruha, či akúkoľvek inú rybu, existuje mnoho spôsobov ako si ich jednoducho vykostiť. Už záleží iba na vás, ktorý spôsob si vyberiete. Pozrite si dva najjednoduchšie.

Obrázok článku

1. Cez stred tela

V strede tela ryby sa nachádza zmyslový orgán tzv. bočná čiara. Nožom urobte rez cez túto časť ryby od hlavy až po chvost. Takto predelený bok ryby ľahko oddelíme od kostry, na vrchnú a spodnú časť. Po oddelený jednej strany opatrne vytiahnete celú chrbticu z druhej polovice ryby od chvosta až po hlavu. Potom už iba vidličkou pozbierajte malé kosti a pstruh je vykostený.

2. Bez hlavy a chvosta

Po upečení jednoducho odstráňte rukou z ryby všetky plutvy, najskôr chrbtovú, potom na strane. Polievkovou lyžicou odstráňte chvost a hlavu. Opäť prerežte rybu nožom cez bočnú čiarku, ktorá je presne v strede filetu. Odstráňte hornú a spodnú časť mäsa. Potom už iba jednoducho odstráňte hlavnú kosť, ktorá ostane na spodnom filete, v smere od chvosta k hlave. Ostane vám už iba spodný filet. Ten opäť prerežte cez bočnú čiaru a iba vidličkou povyberajte malé kosti. V závere máte krásne naporciované a vykostené filety.