25.09.2018 / RADY OD KUCHÁROV

Ako zbaviť surovú rybu všetkých kostí

Pred tým, ako si vychutnáte skvelú večeru v podobe dobre pripravenej ryby, je fajn zbaviť ju všetkých kostí. Potom vám už v gurmánskom zážitku nebude nič prekážať. Napríklad zo pstruha môžete ešte pred pečením pripraviť vykostené filety. Kostí sa zbavíte úplne jednoducho.

Obrázok článku

Najprv z ryby oškrabte šupiny - opatrne, použite tupú stranu noža, aby sa neporušila koža. Dokonca môžete použiť aj špeciálnu škrabku na šupiny. Menšie pstruhy väčšinou ani čistiť netreba.

Rubu narežte pod prednou plutvou a zarežte až k chrbtici. Potom začnite rezať filet až ku chvostu.

Rez veďte čo najpresnejšie pozdĺž chrbtice. Ak kosť nebudete kopírovať, prídete zbytočne o mäso. Naopak, ak pritlačíte príliš silno, zostanú v rybe kosti.

Odrezaný filet si položte na dosku kožou nadol. Zrežte brušné kosti - odrezky sa použijú do vývaru alebo na omáčku.

Nakoniec je potrebné odstrániť malé vnútorné kosti - ich konce je vidieť (prípadne po mäse prejdite prstom, ucítite ich). Najlepšie je kosti jednoducho vyťahať pinzetou.

Je to trochu piplačka, ale výsledok za to stojí - získate čistý filet úplne bez kostí.