25.09.2018 / RADY OD KUCHÁROV

Ako správne očistiť kapra

Správne pripraviť rybu na konzumáciu nie je až také ťažké, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Stačí poznať pár zaručených trikov a pôjde vám to od ruky.

Obrázok článku

Živého kapra pred zabitím nechajte 1 až 2 dni v čerstvej vode, ktorú postupne vymieňajte. Mäso tak nebude zapáchať.

Kapra po zabití musíte vypitvať. Rybu položte na dosku, brucho rozrežte nožom a vnútornosti opatrne vyberte, aby ste nepoškodili žlč. Ináč bude mäso zničené.

Pri odstraňovaní šupín vám najlepšie poslúži škrabka na šupiny. Tie sťahujte smerom od chvosta k hlave hneď po zabití, aby šupiny nezaschli.

Ak si chcete pripraviť filety bez kože, kožu sťahujte tak, že rybu naplocho rozrežete na dve polovice a širokým, ostrým nožom oddelíte kožu od mäsa, pričom ryba je položená kožou na doske.